Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση: Συμβούλια Διοίκησης:

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Συμβούλια Διοίκησης:

«το ελληνικό πανεπιστήμιο στον κόσμο του επενδυτή»
Θα έπρεπε κανονικά (παραδοσιακά) να ξεκινήσουμε με μια μικρή εξέταση της ‘‘οικονομικοπολιτικοκοινωνικης’’ συγκυρίας και να εξηγήσουμε για εκατομμυριοστή φορά την σκοπιμότητα του νόμου-εκτρώματος για να φτάσουμε στο τέλος να εξηγήσουμε τι είναι τα συμβούλια διοίκησης και γιατι τελικά η φοιτητική κοινότητα πρέπει να αγωνιστεί ενάντια σε αυτά… Ίσως πάλι να ήταν πιο δελεαστικό να βάζαμε με τεράστια γράμματα τον τίτλο: «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ για την ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ» και διακριτικά να περνάγαμε στο κυριως θέμα… Συνάδελφε/φησα, είναι πολύ ωραία η φοιτητική ζωη στη Ρόδο και εκνευριστικά βαρετό να διαβάζεις φυλλάδια για κάποια συμβούλια και νόμους και υπουργούς και ιδιωτικοποίηση αλλά για να έχεις «φοιτητική ζωή» πρέπει να έχεις πανεπιστήμιο οπότε κάνε μια προσπάθεια να διαβάσεις αυτό το κείμενο…
Όπως έχεις ακούσει έχει ψηφιστεί ένας νόμος-πλαίσιο για την παιδεία (από τα 4/5 της βουλής μάλιστα!) κομμάτι του οποίου είναι και η δημιουργία «συμβουλίων διοίκησης» στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τα συμβούλια αυτά μέσα στο γενικότερο πνεύμα του νόμου στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση της δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς το κράτος που αυξάνει κατά 66,7% τη δαπάνη για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς τα πανεπιστήμια και αναζητά τρόπους «εναλλακτικής χρηματοδότησης» όπως λέει και η ΔΑΠ (που κατά τ’ άλλα διαφωνεί με το νόμο). Στην ουσία λοιπόν τα συμβούλια διοίκησης αποτελούν το δούρειο ίππο που θα εισάγει τις επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια καταργώντας το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Τα συμβούλια αυτά θα αποτελούνται από οχτώ καθηγητές,ένα φοιτητή και έξι εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες (managers, στελέχη επιχειρήσεων, εγκάθετοι του υπουργείου) και οι αρμοδιότητές τους θα καλύπτουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων, από τη διοίκηση, την έγκριση του προϋπολογισμού, την αναζήτηση πόρων, την εκλογή προέδρων, μέχρι και τον καθορισμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών. .Η συμμετοχή των φοιτητών περιορίζεται στην εκλογή 1 μέλους που θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Διοίκησης, ενώ η δυνατότητα παρέμβασης των φοιτητικών συλλόγων στο όργανα συνδιοίκησης παύει. Σημαντικό στοιχείο είναι και η πρόσληψη manager από εξωτερικό ίδρυμα καθιστώντας έτσι κατανοητό ότι πλέον ο σχεδιασμός της χρηματοδότησης αλλά και η ερευνητική και η εκπαιδευτική διαδικασία θα σχεδιάζονται από άτομα τα οποία ουδεμία σχέση δεν έχουν με τη καθημερινότητα και τις πραγματικές ανάγκες του πανεπιστημίου και των φοιτητών. Αποτέλεσμα αυτού θα φαίνεται και στα προγράμματα σπουδών αφού πλέον δεν θα καταρτίζονται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας πάνω στο γνωστικό πεδίο του κάθε τμήματος αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ''χορηγού''-επιχειρηματία που θα χρηματοδοτεί το κάθε ίδρυμα ή το κάθε μάθημα. Παράλληλα θα εντείνεται η εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τη γενικότερη πολιτική πειθάρχησης του φοιτητικού κινήματος αλλά και τους ρυθμούς παραγωγής έρευνας και εργατικού δυναμικού που εξυπηρετούν τον εκάστοτε επενδυτή. Έτσι εκτός από την οικονομική παρέμβαση είναι πολύ μεγάλη η σημασία της ιδεολογικής παρέμβασης του κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση που προωθεί τον ατομισμό, την αδιαφορία για την πολιτική, τον εκφυλισμό του φοιτητικού συνδικαλισμού και των γενικών συνελεύσεων και την υποτίμηση των κοινωνικών αγώνων.
Σε πολλά πανεπιστήμια όπως το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,το ΕΜΠ, το ΑΠΘ αλλά και το δικό μας το πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανάδειξη αυτού του συμβουλίου με τον ορισμό της εφορευτικής επιτροπής. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των τμημάτων του Πανεπιστημίου μας έχουν πάρει απόφαση κατά των συμβουλίων διοίκησης ενώ μεγάλο κομμάτι των καθηγητών είναι ξεκάθαρα ενάντια χωρίς ωστόσο να παίρνουν ξεκάθαρα τέτοια θέση καθυστερώντας για άλλους λόγους τη σύσταση αυτών των επιτροπών. Τέλος η υπουργός marketing (Παιδείας, Θρησκευμάτων και δια βίου…) της κυβέρνησης «σωτηρίας του κεφαλαίου και εθνικής δημοπρασίας, συγνώμη, συνεργασίας!» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι, αν αυτές οι επιτροπές δεν συγκροτήσουν τα συμβούλια διοίκησης, τότε το υπουργείο θα τοποθετήσει απευθείας τους εκλεκτούς του σε αυτά.
Στο ξεπούλημα της ανώτατης εκπαίδευσης και στο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων που θέλουν να δημιουργήσουν θα μας βρουν απέναντί τους! Αγωνιζόμαστε για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ του Νόμου-Εκτρώματος και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καλούμε άμεσα όλους τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές να αντιταθούν στη συγκρότηση αυτών των συμβουλίων όπως και σε κάθε πτυχή του νόμου που επιχειρούν να εφαρμόσουν…

Φ.Α.Πα-Δ.Ρ.Α.ΣΥ- Κ.ΑΝ.ΑΡI.ΝΗ
(σχήματα που συγκροτούν τα εαακ Ρόδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου