Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ: Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ: Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ

Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ ψήφισαν το νέο νόμο - έκτρωμα. Έκτοτε τα ΜΜΕ, μερίδα καθηγητών και φοιτητών, προσπαθούν να ωραιοποιήσουν το νόμο παρουσιάζοντας τον ως ένα απαραίτητο βήμα προς την βελτίωση των Ελληνικών ΑΕΙ. Ωστόσο μια απλή ανάγνωση του νόμου μπορεί να αποδείξει το αντίθετο:

  • Πανεπιστήμιο Α.Ε.: Δίνεται η δυνατότητα σε εταιρίες να συμμετέχουν στα συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων και έτσι να καθορίζουν το πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με τα συμφέροντα τους και όχι με τις ανάγκες των φοιτητών. Ο νόμος επίσης κάνει ξεκάθαρα λόγο για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και από πηγές πέραν του κρατικού προυπολογισμού, ο οποίος μειώνεται κάθε χρονο. Έτσι λοιπόν τμήματα όπως το Μεσογειακών Σπουδών τα οποία δεν παράγουν έρευνα, δεν μπορούν να δώσουν κίνητρα σε επιχειρήσεις για να τα χρηματοδοτήσουν. Αυτό σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξη του τμήματος μας.

  • Κατάργηση φοιτητικών παροχών: Σύμφωνα με το νόμο το υπουργείο Παιδείας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίζουν «τις προυποθέσεις για τη δωρέαν σίτιση και στέγαση» κάτι που δίνει την δυνατότητα δρακόντειων περικοπών και στη φοιτητική μέριμνα. Όσον αφορά τα συγγράματα, ο νόμος ορίζει το σύγγραμα ως «κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο και κάνει λόγο για έντυπες και ηλεκτρονικές σημειώσεις» οπότε το κόστος της εκτύπωσης βαραίνει αποκλειστικά τον φοιτητή, όπως γίνεται άλλωστε ήδη στο τμήμα μας με τις σημειώσεις.

  • Διάλυση των πτυχίων: Καταργείται το πτυχίο, το οποίο αντικαθίστανται από τον ατομικό φάκελο προσόντων. Αυτό το μέτρο διαλύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Μέχρι τώρα, ένας απόφοιτος μπορούσε (όπου υπήρχαν επαγγελματικά δικαιώματα) να πιάσει δουλειά κάπου με βάση το πτυχίο του. Τώρα η εργοδοσία θα μπορεί να εξετάζει, με βάση τον ατομικό φάκελο αν θα μας δώσει δουλειά και με τι όρους.

  • Εντατικοποίηση των σπουδών-Πειθάρχηση: Τίθεται μέγιστο όριο σπουδών ν+2 όπου ν τα απαιτούμενα έτη για την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών, οπότε όσοι παραβούν το χρονικό όριο διαγράφονται απο την σχολή. Ο νόμος ορίζει μέγιστο αριθμό επανάληψης της εξέτασης σε ενα μάθημα, κάτι που προβλέπεται δισοίωνο για το τμήμα μας καθώς οι περισσότεροι απο εμάς έχουμε αναγκαστεί να εξεταστούμε πολλές φορές σε ορισμένα μαθήματα. Σύμφωνα με το νόμο απαιτούνται 13 εβδομαδες διδασκαλίας για να εξεταστεί ενα μάθημα κάτι που συνεπάγεται φίμωση οποιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους του φοιτητικού κινήματος. Τέλος εντατικοποιούνται οι ρυθμοί σπουδών μέσω επιβολής υποχρεωτικών παρακολουθήσεων και προαπαιτούμενων μαθημάτων. Αυτό θα εχει ως αποτέλεσμα την ολική απώλεια ελευθέρου χρόνου στερώντας την δυνατότητα απο τον φοιτητή να ασχοληθεί με οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα.

  • Κατάργηση Άσυλου: Αυτή η προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης εχει ως σκοπό να μην αποτελέσουν τα πανεπιστήμια κέντρα αγώνα του φοιτητικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος. Το άσυλο εχει αποτελέσει εφαλτήριο νικηφόρων αγώνων στο παρελθόν και θα συνεχίσει να είναι και για το μέλλον.

  • Αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης του ιδρύματος: Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θα έχει κανένα λόγο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το πανεπιστήμιο, καθώς υποκαθίστανται απο ομάδα επιχειρηματιών και manager με υπερεξουσίες, καθιστώντας την Σύγκλητο ένα υποβαθμισμένο όργανο με ακαδημαικές αρμοδιότητες μόνο.

Με αυτόν το νόμο – πλαίσιο η κυβέρνηση και τα ευρύτερα συμφέροντα που την στηρίζουν αλλάζουν την φύση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στο ονόμα του εκσυγχρονισμού που μόνο σκοπό εχει την κατακρεούργηση του μελλοντικού εργαζομένου ώστε να βολεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Με ποιά πλευρά είμαστε; Με αυτήν της κυβέρνησης και των συμμάχων της (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ), του μέλλοντος της ανεργίας και της λιτότητας ή με τους λαϊκούς αγώνες, την ανατροπή του νομού - πλαίσιο και την θέληση για ένα καλύτερο μέλλον?

Παλεύουμε για:

· Ανατροπή του νέου νόμου εκτρώματος του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ. Καμιά σκέψη για την εφαρμογή του.

· Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών.

· Καμιά επιβολη ενοικίου στις φοιτητικές εστίες

Διεκδικούμε:

· Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν

· Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.

· Ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.

ΌΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΌΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΚΑΜΕΙΡΟΣ


ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου