Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΧΩΡΟ(α)ΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟ

Πριν λίγες εβδομάδες με πρωτοβουλία κάποιων ατόμων που σε γενικές γραμμές πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο κατελήφθη ο χώρος του παλιού κυλικείου με στόχο την «απελευθέρωσή» του από τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις και την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η κίνηση αυτή την οποία αντιλαμβανόμαστε ως έκφραση κάποιων αντιλήψεων που επιλέγουν να μην έχουν άλλου είδους δράση στα πλαίσια των συλλόγων μπορεί να μην αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του κτιριακού προβλήματος, πάντως το εντείνει στο βαθμό που εκμεταλλεύεται τον μοναδικό ελεύθερο για πολιτιστικές δράσεις χώρο. Εξαλείφει με αυτόν τον τρόπο κάθε δυνατότητα για εκδηλώσεις από άλλους πολιτικούς ή πολιτιστικούς φορείς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ακύρωση εκδηλώσεων που είχαν προγραμματίσει σε αυτό το χώρο η Πανσπουδαστική και η ομάδα της AEGEE.
Για εμάς είναι απαραίτητη η έκφραση όλων των συλλογικοτήτων στον χώρο του Πανεπιστημίου. Η ανυπαρξία άλλων χώρων και η αδράνεια των φοιτητικών συλλόγων έχουν οδηγήσει την πολιτιστική υπόσταση του Ιδρύματος σε μαρασμό. Έτσι είναι λογικό που η κατάληψη συσπείρωσε κι άλλο κόσμο ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης ο οποίος νιώθει ανάγκη για δημιουργική έκφραση. Εν τέλει δεν είναι αρνητική η κατάληψη καθαυτή αλλά η ανυπαρξία και άλλων ελεύθερων χώρων αφού με πρόσχημα το κτιριακό όλο το υπόλοιπο Πανεπιστήμιο παραμένει αναξιοποίητο με απόφαση Κοσμητείας ακόμη και τις ώρες που δε γίνεται διδασκαλία ενώ όλοι οι χώροι κλείνουν μετά τις 23:00 παρόλο που υπάρχει νυχτερινή φύλαξη. Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά περιορίζει το άσυλο σε βαθμό αδιανόητο για οποιοδήποτε άλλο ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Για τη συντήριση αυτής της κατάστασης ευθύνονται τόσο η γραφειοκρατία του Πανεπιστημίου όσο και οι καθεστωτικές παρατάξεις (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), αφού η πολιτιστική τους δράση γίνεται κατά κύριο λόγο σε μαγαζιά, κλαμπάκια κλπ. έξω από τα πλαίσια του Πανεπιστημίου. Έτσι με τους παρόντες συσχετισμούς δεν αφορά τους συλλόγους η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων, ένα πρόβλημα που σε κάποιο βαθμό σχετίζεται με το κτιριακό.
Η παράταξη της κυβέρνησης των δολοφόνων βρήκε αφορμή για να προβοκάρει την κατάληψη με το πρόσχημα της παρακόλησης των δράσεων των Φοιτητικών Συλλόγων και συγκεκριμένα των Δ.Σ. που υποτίθεται ότι θα συνεδρίαζαν στο παλιό Κυλικείο. Στην πραγματικότητα παρόλο που είχε δοθεί κονδύλι για την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου η ΔΑΠ κωλυσιεργούσε με αποτέλεσμα παρά τις εκκλήσεις (δικές μας και ανένταχτων φοιτητών) το χρονικό περιθώριο να περάσει χωρίς να γίνει καμία κίνηση και το κονδύλι να χαθεί. Όχι μόνο αυτό αλλά με γελοία επιχειρήματα και παρουσιάζοντας τα παιδιά σαν τρομοκράτες και την κατάληψη σαν εστία μολότοφ και πάσης φύσεως πολεμικού υλικού απευθύνθηκαν στον Κοσμήτορα για να πάρει μέτρα όπως άρση του Πανεπιστημιακού Ασύλου που αυτός πρότινε στον κ. Πρύτανη προκειμένου να μη γίνουν τρομοκρατικά επεισόδια με εστία του παλιό Κυλικείο!! Μάλλον ο περιορισμός του ασύλου που επιφέρει ο νέος νόμος – πλαίσιο δεν αρκεί στους γαλάζιους φοιτητοπατέρες που προτιμούν να το καταλύσουν πλήρως χρησιμοποιώντας διάφορες αφορμές (πρόσφατο παράδειγμα η γρονθοκόπηση του κ. Πανούση στο πoλιτιστικό κέντρο Αθηνών που υπάγεται στο Άσυλο της Παντείου). Στην πραγματικότητα δε στρέφονται ενάντια στα μεμονομένα χαρακτηριστικά σκληρής βίας, άλλωστε το άσυλο δεν καλύπτει κακουργήματα και αναιρείται έτσι κι αλλιώς όταν συντελλούνται εγκλήματα κατά της ζωής. Το άσυλο υπερασπίζεται το φοιτητικό συνδικαλισμό, την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών, μία δραστηριότητα που προφανώς ενοχλεί ορισμένους. Δεν μπαίνουμε σε καμία διαδικασία παζαρέματος του ασύλου και καταδικάζουμε κάθε φορέα που με γελοίες αφορμές επιχειρεί να το σαμποτάρει.
Το άσυλο κυνδινεύει από αυτούς που σαμποτάρουν τη διεξαγωγή συνελεύσεων και εξαφανίζουν τραπεζάκια και υλικό άλλων δυνάμεων, από τους ξεφτίλες που με καμάρι φωνάζουν «ζήτω η χούντα» στα Πανεπιστήμια και από εκείνους που αδιαφορούν για την απελευθέρωση των χώρων του. Όχι από μία ομάδα που άκαιρα σίγουρα αλλά σε καμία περίπτωση εγκληματικά κατέλαβαν έναν χώρο για πολιτιστική έκφραση. Την νομιμοποίηση ή μη της κατάληψης του παλιού Κυλικείου θα την δώσει ο Φοιτητικός Κόσμος και όχι η γραμματεία της ΔΑΠ. Το Φοιτητικό Κίνημα έχει αποδείξει τη θέση του για το άσυλο και είναι έτοιμο να το υπερασπιστεί απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να το καταλύσει και θα το κάνει με τον πιο μαχητικό τρόπο.
Σχήματα Ε.Α.Α.Κ. Ρόδου
(Φ.Α.ΠΑ. – Κ.ΑΝ.ΑΡΙ.ΝΗ. – Δ.Ρ.Α.ΣΥ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου