Φοιτητική Αριστερή ΠΑρέμβαση: ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ...

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ...

Πριν τρεις μήνες ζήσαμε πρωτοφανείς κινητοποιήσεις χιλιάδων κρατουμένων των ελληνικών φυλακών κατά τις οποίες προχώρισαν μάλιστα σε απεργία πείνας διάρκειας 18 ημερών. Ήταν ένας αγώνας νικηφόρος καθώς η κυβέρνηση αποδέχτηκε ένα κλάσμα των αιτημάτων τους και ανακοίνωσε μάλιστα τη σταδιακή αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων.

Τρεισ μήνες μετά, κάθε ελπίδα που είχαν θρέψει οι εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης Ν.Δένδια, εξανεμίζεται. Η διάψευση των ελπίδων που δημιουργήθηκαν, σε συνδυασμό με τα προβλήματα αξιοπρεπούς διαβίωσης που συνεχίζονται, συσσωρεύουν και πάλι εύφλεκτο υλικό στις ελληνικές φυλακές.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έλεγαν ότι οι κρατούμενοι που θα αποφυλακισθούν τελικά, μετά τα μέτρα Χατζηγάκη, ούτε κατά διάνοια δεν θα πλησιάζουν τους 3.700, όπως υπολόγιζε ο προηγούμενος υπουργός. Η πρώτη εκτίμηση του Ν. Δένδια κατέβαζε τον αριθμό αρκετά κάτω από 2.000 κρατούμενους, ενώ τα τελευταία στοιχεία τους περιορίζουν γύρω στους 1.000.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει επίσης και στον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίον απορρίπτονται συλλήβδην αιτήσεις χορήγησης αδειών. Και αυτό, παρά τις έγγραφες οδηγίες του υπουργείου ότι πρέπει όλες οι αποφάσεις να είναι αιτιολογημένες...

Οι εξόριστοι μίας κοινωνίας που βαφτίζει "σωφρονισμό" την τρομοκρατία και τα βασανιστήρια στα άθλια ιδρύματα των ελληνικών φυλακών, επέδειξαν έναντί της αξιοθαύμαστο κουράγιο και αξιοπρέπεια. Ο αγώνας τους είναι ένας αγώνας για ζωή και ελευθερία και ως τέτοιος είναι ένας αγώνας δίκαιος. Η απάνθρωπη αδιαφορία της Κυβέρνησης θα τους στρέψει και πάλι εναντίον της. Και την επόμενη φορά δε θα είναι μόνοι τους!

1 σχόλιο: